Slakkenhek: natuurlijke en langdurige slakkenbescherming
Slakken kunnen in de zomer een echte plaag zijn . Zonder passende tegenmaatregelen, zoals slakkenhekken, zijn de vervelende plaaginsecten in staat hele bedden kaal te vreten en zo in een mum van tijd bloemen of zelfs pas geplante groenten te vernietigen.
Door een slakkenhek te plaatsen, kan dit echter effectief worden voorkomen en kunnen de bedden op betrouwbare wijze tegen een slakkenplaag worden beschermd. Tegelijkertijd heeft een dergelijke slakkenbescherming het voordeel dat er geen gevaarlijke chemicaliën aan te pas hoeven te komen en dat er dus geen risico's voor dieren of mensen aan verbonden zijn.
De voordelen van een slakkenhek op een rijtje
Het plaatsen van een slakkenomheining om slakken te weren heeft tal van voordelen waar u als amateurtuinier uw voordeel mee kunt doen. Als u de slakken in uw tuin doeltreffend wilt bestrijden, is het plaatsen van een slakkenafrastering dus de juiste oplossing.
De belangrijkste voordelen van een slakkenafscheiding zijn met name de volgende punten:
● Eenmaal geplaatst biedt een slakkenafscheiding een duurzame en effectieve bescherming tegen een overmatige slakkenplaag.
● In tegenstelling tot slakkenkorrels levert een slakkenafrastering geen gevaar op voor andere dieren of mensen.
● De omheining maakt het voedselaanbod voor het ongedierte schaars, zodat ze zich niet zo snel kunnen voortplanten.
● Dankzij een slakkenafrastering hoeven aanzienlijk minder slakken moeizaam met de hand uit de bedden verwijderd te worden.
● Een hoogwaardig metalen slakkenhek fungeert ook als praktische perkrand.
Slakken in eigen tuin
In de praktijk bestaat er niet zoiets als een volledig slakkenvrije tuin. In principe is dit geen slechte zaak. Slakken vormen immers een belangrijk onderdeel van de natuur en dienen als voedselbron voor onder meer vogels, egels en diverse insecten, en daarom moeten tuinbezitters er tot op zekere hoogte gewoon mee leven.
Als slakken echter in uw eigen tuin uit de hand lopen, kunnen ze zonder de juiste beschermende maatregelen, zoals slakkenafrasteringen, een ware plaag blijken te zijn. Vooral slakken verschijnen vaak in grote aantallen in donkere en natte omstandigheden en eten dan het liefst malse, verse planten zoals sla. Het is niet ongewoon dat het slijmerige ongedierte in één nacht de hele oogst van menig hobbytuinier vernietigt.
Een bijzondere lastpost: de Spaanse naaktslak
Een naaktslaksoort die in onze tuinen bijzonder lastig is, is de Spaanse naaktslak, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa. Hij komt ook in Duitsland voor sinds de jaren 1960 en is nu verantwoordelijk voor het overgrote deel van alle door naaktslakken veroorzaakte gewasschade.
Door zijn relatief hoge slijmproductie is hij oneetbaar voor veel potentiële predatoren en wordt hij dus door hen gemeden, wat de verspreiding ervan nog vergemakkelijkt. Afgezien daarvan verdringt de Spaanse naaktslak inheemse naaktsoorten, zodat het volkomen zinvol is iets aan deze plaag te doen.
Wie zijn gewassen of zijn met liefde ontworpen bloembedden wil beschermen, kan er dus niet omheen zich bezig te houden met slakkenverdediging, bijvoorbeeld door een slakkenafrastering of andere methoden toe te passen.
Hoe werkt een slakkenhek?
Slakken staan erom bekend dat ze zich zeer langzaam voortbewegen. Daartoe produceren zij een slijmlaag waarover zij over de grond kunnen kruipen. Ondanks hun trage snelheid zijn slakken uitstekende klimmers, die soms enkele meters hoog klimmen om schijnbaar moeiteloos een grote verscheidenheid van planten teisteren.
Een slakkenafrastering is een mechanische barrière ter verdediging van slakken. Het speciale ontwerp met naar buiten gebogen bovenranden zorgt ervoor dat slakken de slakkenafrastering niet kunnen overwinnen, ondanks de hanteerbare hoogte, omdat ze niet genoeg grip hebben.
Waarom onze slakkenhek een goede keuze is
Veel amateurtuiniers willen de snelste en meest ongecompliceerde methoden gebruiken bij het bestrijden van slakken. Naast slakkenvallen, die het ongedierte lokken met een geschikt lokaas, zijn slakkenkorrels daarom ook erg populair.
Beide methoden kunnen echter slechts in beperkte mate worden aanbevolen en zijn daarom geen echt alternatief voor de installatie van een slakkenomheining. De biervallen die vaak in tuinen worden geplaatst, trekken vrij betrouwbaar slakken aan. Maar het ongedierte verdrinkt er vaak in doodsangst in. Met deze omstandigheid moet in ieder geval rekening worden gehouden voordat men zich installeert.
In tegenstelling daarmee zijn slakkenkorrels vergiftigd aas. De ongedierteverdelger wordt in de tuin gestrooid, waar slakken hem vinden en opeten. Het eten van de slakkenkorrels wordt het ongedierte ook fataal. Het gebruik van slakkenkorrels brengt echter een cruciaal probleem met zich mee.
Omdat de chemische middelen tegen slakken, afhankelijk van de actieve bestanddelen die ze bevatten, ook een ernstig gevaar kunnen vormen voor onder meer wilde dieren, maar ook voor honden en katten of zelfs kleine kinderen. Over de toepassing van slakkenkorrels moet dus goed worden nagedacht. Een slakkenafrastering blijkt een veel veiliger alternatief te zijn.
Slakken vermenigvuldigen zich zeer snel
Naast ethische en veiligheidsaspecten moet ook rekening worden gehouden met het feit dat niet alle slakken zichtbaar zijn in de tuin en dat het ongedierte zich zeer snel kan vermenigvuldigen. Naaktslakken, zoals de Spaanse slak, kunnen tot 400 eieren per keer leggen, die zich vervolgens ontwikkelen tot nog meer naaktslakken.
Of zo'n groot aantal plagen daadwerkelijk effectief kan worden uitgeroeid met behulp van vallen of giftige preparaten, valt op zijn minst te betwijfelen. De eigen bedden beveiligen met een robuuste slakkenplaat, lijkt veel zinvoller.
Een slakkenhek hoeft immers maar één keer te worden opgezet om een permanente slakkenbescherming te garanderen. Zo kunnen hobbytuinders zich veel werk besparen op het gebied van slakkenbescherming en hun tijd voor andere zaken gebruiken.
Een slakkenhek als perkafscheiding
Slakkenhekken zijn verkrijgbaar in tal van verschillende soorten en zijn een uitstekend hulpmiddel bij de inrichting van de eigen tuin. Ze dienen met name om de bedden visueel af te scheiden van de rest van de tuin en helpen ook om de groei van plantenwortels te voorkomen.
Wie het designelement tegelijk wil gebruiken om slakken weg te houden van zijn bedden, zit met een slakkenhek precies goed. Want een slakkenhek is in principe ook een perkrand.
Het essentiële verschil is eigenlijk alleen dat het slakkenhek door een speciale constructiemethode ervoor zorgt dat slakken niet zomaar over de perkrand kunnen kruipen en de planten erachter kunnen bereiken.
Met een slakkenhek bereikt u twee doelen in het tuinontwerp. Enerzijds zorgt u voor een visuele afbakening en anderzijds beschermt u fruit, groenten en bloemen tegen een plaag met het vervelende ongedierte.
Slakhekken in verschillende uitvoeringen
Wie besluit tot een slakkenhek als slakkenbescherming, zal tijdens zijn zoektocht al snel ontdekken dat deze in heel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar zijn. Slakkenhekken verschillen zowel in hoe ze precies werken, als in het materiaal waarvan ze zijn gemaakt.
Metalen slakkenhekken
Een metalen slakkenhek is bijzonder stevig en duurzaam. Dit komt omdat het weerbestendige materiaal grotendeels ongevoelig is voor weersinvloeden en normaal bestand is tegen zelfs als u per ongeluk een keer op de beschermende bedrand stapt. Natuurlijk, deze kwaliteit heeft zijn prijs en een metalen slakkenhek is navenant duur in vergelijking met andere oplossingen voor slakkenverdediging.
Niettemin is een slakkenhek van metaal een uitstekende keuze. Wie zijn bedden blijvend wil beschermen tegen een aantasting door het vervelende ongedierte, zit met deze variant van een slakkenhek dus goed, ondanks iets hogere aanschafkosten.
Slakkenhekken van kunststof
Naast slakkenhekken van metaal zijn er ook modellen van kunststof verkrijgbaar. Dit zijn stevige kunststof modules die met elkaar verbonden zijn en ook het bed begrenzen. In vergelijking met de metalen variant bieden kunststof slakkenafschermingen meer keuze qua vormgeving.
Een kunststof slakkenhek is ook heel geschikt als robuuste en duurzame bedomranding. Het materiaal is ook grotendeels weerbestendig. Zonlicht, kou en warmte kunnen echter op lange termijn schade veroorzaken. Daarnaast is kunststof natuurlijk minder stabiel, waardoor het minder goed bestand is tegen misstappen in de tuin dan een slakkenhek van metaal.
Slakkenhekken van PVC
Naast stevig kunststof zijn er ook slakkenhekken verkrijgbaar in de vorm van dunne rollen PVC. Een dergelijke slakkenbescherming is bijzonder goedkoop. Bovendien kan noch koude noch hitte het PVC aantasten.
Slakkenhekken van PVC zijn echter niet al te robuust en hun hantering kan soms moeilijk zijn. Als u echter op zoek bent naar de goedkoopst mogelijke oplossing om uw planten te beschermen, kunt u deze variant van een slakkenhek nog nader bekijken.
Slakkenhekken met borstelharen
Een slakkenhek met borstelharen is een andere variant die u kunt kiezen voor uw tuin. Een dergelijk hek bestaat uit vele kleine borstels, waardoor de slakken niet zo gemakkelijk in de bedden kunnen komen.
Deze variant kenmerkt zich door zijn lage prijs en zijn onopvallende uiterlijk. Slakkenhekken met borstelharen bieden echter geen honderd procent bescherming tegen het vervelende ongedierte. Bovendien kunnen ze niet stevig in de grond worden verankerd, zodat de stabiliteit van een dergelijke constructie soms te wensen overlaat.
Draadomheiningen voor slakken
Bij dit ontwerp gaat het om slakkenomheiningen die bestaan uit een draadraster. Ze zijn ook vrij goedkoop, vallen niet meteen op dankzij hun onopvallende ontwerp en zouden slakken toch uit de buurt van bedden moeten houden.
Uit ervaring weten we echter dat dit niet altijd even betrouwbaar werkt. Wie belang hecht aan de meest effectieve slakkenbescherming, moet daarom eerder grijpen naar slakkenomheiningen van stevige elementen van kunststof of metaal.
Slakkenringen voor de bescherming van afzonderlijke planten
Wilt u niet het gehele perk, maar slechts afzonderlijke planten tegen slakken beschermen, dan is een zogenaamde slakkenring hiervoor de juiste keuze. Simpel gezegd is een slakkenring een emmer zonder bodem waarvan de bovenrand naar buiten is gebogen.
Slakkenringen, die zowel in plastic als in metaal verkrijgbaar zijn, worden eenvoudig over de plant geschoven die u wilt beschermen en in de grond gedrukt. Als u op zoek bent naar een snelle methode om slakken te weren en niet een groot aantal planten hoeft te beschermen, kunnen miniatuur slakkenringen een goedkope en gemakkelijk te gebruiken oplossing zijn.
Elektrische slakkenafsluitingen
Naast gewone metalen slakkenafsluitingen zijn er ook speciale elektrische modellen. Hiermee krijgen de slakken een lichte elektrische schok. Op die manier wordt niet alleen voorkomen dat het ongedierte in de bedden kruipt, maar wordt het ook meteen afgeschrikt.
Een elektrisch slakkenhek is meestal iets duurder in vergelijking met conventionele modellen. Bovendien vergt zo'n slakkenhek iets meer onderhoud, waar u in ieder geval rekening mee moet houden voordat u tot aanschaf overgaat.
Wat maakt een goed slakkenhek?
Gezien het grote aanbod van verschillende modellen is het niet altijd gemakkelijk een slakkenhek te vinden dat aan uw eigen verwachtingen voldoet en tegelijkertijd kan overtuigen op het gebied van kwaliteit.
In het algemeen is het raadzaam te vertrouwen op slakkenhekken die zijn vervaardigd van hoogwaardig, weerbestendig metaal. Vooral bij bijzonder goedkope slakkenhekken is dit helaas niet altijd het geval en is het slechts een kwestie van tijd voordat de met veel moeite aangebrachte slakkenbescherming begint te corroderen of anderszins schade begint op te lopen.
Dit betekent dat een vermeend koopje niet zelden bij nader inzien een slechte investering blijkt te zijn, die u uiteindelijk niet alleen meer geld kost, maar ook dubbel werk veroorzaakt door de noodzakelijke vervanging van het slakkenhek.
Door vanaf het begin te kiezen voor een robuust slakkenhek van hoogwaardige materialen, kunt u ervoor zorgen dat uw slakkenbescherming jarenlang betrouwbaar zijn werk doet en dat uw planten op de lange termijn optimaal beschermd zijn tegen aantasting door het ongedierte.
Het monteren van een slakkenhek
Het installeren van een slakkenhek is meestal niet al te ingewikkeld. Afhankelijk van het model kan de precieze procedure soms een beetje verschillen. Hoe dan ook, het belangrijkste is ervoor te zorgen dat uw slakkenhek stevig in de grond staat.
Bij het installeren van een metalen slakkenhek moet u er dus voor zorgen dat het ver genoeg in de grond staat. Prik daartoe met een spade een gleuf van ongeveer tien centimeter diep rond het bed, waarin u vervolgens de slakkenplaten kunt steken.
Vul zo nodig grond bij en druk de grond stevig aan op het slakkenhek. Zorg er daarbij voor dat uw structuur recht is en geen spleten vertoont. Bovendien is het belangrijk dat het slakkenhek niet in direct contact staat met planten, noch overhangende bladeren of scheuten heeft die door slakken als klimhulp kunnen worden gebruikt.
Hoe ver moet een slakkenhek uit de grond steken?
Om uw slakkenhek daadwerkelijk een onoverkomelijk obstakel voor slakken te laten zijn, is het noodzakelijk dat het van voldoende hoogte is. Zorg er daarom voor dat de slakkenplaat ruim 15 centimeter boven de grond uitsteekt. Anders kan het goed gebeuren dat het slakkenhek wordt overwonnen door het vervelende ongedierte en daardoor zijn functie als slakkenbescherming slechts gedeeltelijk kan vervullen.
Wanneer moet een slakkenhek worden geplaatst?
In principe is het aan u wanneer u uw slakkenhek precies wilt plaatsen. Voor het beste resultaat is het echter raadzaam om uw slakkenafrastering in de herfst of in het voorjaar te installeren, voordat u begint met het planten van uw bedden.
Waarom moet u uw bedden omspitten voor de beste bescherming tegen slakken?
Slakken leggen hun eitjes in de grond. Sommige slakkensoorten doen dit, waardoor het totaal kan oplopen tot 400 afzonderlijke slakkeneieren per afzetting. Door de grond in de late herfst en vroege lente om te spitten, leg je bestaande slakkeneieren bloot. Deze zullen worden uitgeschakeld door roofdieren, vorst en zon, zodat u het potentiële aantal plagen vanaf het begin laag houdt.
Alternatieven voor een slakkenafrastering
Natuurlijk is een slakkenafrastering niet de enige optie die u ter beschikking staat voor slakkenverdediging. Daarnaast zijn er verschillende andere methoden die u kunt gebruiken.
Het gebruik van slakkenkorrels voor dit doel raden wij echter af. Afhankelijk van de werkzame stof kunnen slakken die met slakkenkorrels zijn vergiftigd, snel een dodelijk gevaar worden voor roofdieren zoals egels en vogels. Dit geldt ook voor kinderen, die ook een levensbedreigende vergiftiging kunnen oplopen door slakkenkorrels.
Gebruik daarom, indien mogelijk, liever natuurlijke oplossingen om de slakkenplaag in uw tuin onder controle te krijgen. De volgende methoden kunnen bijvoorbeeld ook perfect worden gecombineerd met een slakkenafrastering om een bijzonder doeltreffende slakkenbescherming te garanderen.
De volgende opties zijn beschikbaar als alternatief voor, of aanvulling op uw slakkenval:
● Slakkenvallen plaatsen
● Slakken verzamelen met slakkentang
● Natuurlijke roofdieren in de tuin
Voeg slakkenafscherming toe met slakkenvallen
Slakkenvallen zijn voorzien van een lokaas waarvan de geur slakken aantrekt. Het aas kan bier zijn of zelfs wat slabladeren, bijvoorbeeld. Afhankelijk van het type slakkenval verdrinkt het ongedierte erin of kan het er niet meer uit en wordt het dan met de hand verwijderd.
Dit laatste is zeker de meer humane optie. U moet er echter rekening mee houden dat slakken verrassend lange afstanden kunnen afleggen, dus het loslaten van slakken in de onmiddellijke omgeving zal ze niet noodzakelijk voorgoed buiten de deur houden.
Als aanvulling op een slakkenafrastering kunnen slakkenvallen helpen om het aantal schadelijke insecten in uw tuin verder te verminderen en een eventuele slakkenplaag beter onder controle te houden. Hiervoor kunt u het beste meerdere slakkenvallen in verschillende hoeken van de tuin plaatsen.
Slakken verzamelen met een slakkentang
Slakkentangen zijn een handig hulpmiddel dat u kunt gebruiken om restjes slakken in uw perken met de hand te verzamelen. De speciale vorm maakt het heel gemakkelijk om slakken en zelfs slakkeneieren te grijpen zonder de slijmerige lichamen van het ongedierte te hoeven aanraken.
Afhankelijk van de grootte van uw tuin, zijn slakkentangen alleen waarschijnlijk niet genoeg voor een betrouwbare bescherming tegen slakken. Maar als milieuvriendelijke en goedkope aanvulling op een slakkenafrastering is het in ieder geval een goede keuze.
Natuurlijke vijanden van slakken in uw eigen tuin
Vanuit het oogpunt van de natuur bestaan er strikt genomen geen plagen. Slakken zijn dan ook een onmisbaar onderdeel van de natuurlijke kringloop. Zowel slakken als slakkeneieren dienen als voedsel voor tal van dieren.
Door in uw tuin te zorgen voor goede leefomstandigheden voor geschikte roofdieren zoals egels en vogels, kunt u dus helpen het aantal slakken op een volkomen natuurlijke manier te verminderen.
Waarschuw in dit verband echter dat deze vorm van slakkenverdediging in een door de mens aangelegde tuin slechts in beperkte mate werkt, omdat slakken er een bijzonder rijk voedselaanbod vinden en zich dienovereenkomstig sterk vermeerderen. Toch moet u de mogelijkheden van moeder natuur om slakken te verdelgen niet volledig negeren.
Slakkenbescherming voor verhoogde bedden
Het is waar dat verhoogde bedden minder vaak worden aangetast door slakken. Desondanks kunnen bekwame klimmers ook de rand van een verhoogd bed overwinnen en dan, in het ergste geval, grote schade toebrengen aan uw planten.
Om dit te voorkomen , is het belangrijk dat u de kwestie van slakkenbescherming in overweging neemt bij het plannen van uw verhoogd bed. Voor dit doel is bijvoorbeeld het plaatsen van een goedkoop slakkenhek in borstelvorm of een speciale slakkenrand een goed idee.
Daarnaast kan het helpen als het verhoogde bed naar boven toe steeds breder wordt. Zo maak je het ongedierte extra moeilijk om langs de zijkant omhoog te kruipen en bij je planten te komen. Het plaatsen van kopertape is daarentegen geen effectieve methode om slakken te beschermen in verhoogde bedden of elders in de tuin, ondanks aanbevelingen voor het tegendeel.
Welke slakkenafrastering is geschikt voor mijn bed?
In het algemeen is het onmogelijk om een algemene uitspraak te doen over welke slakkenafrastering de juiste keuze is voor u. Afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse en de individuele eisen, kunnen verschillende oplossingen zinvol zijn.
Als u hele bedden wilt voorzien van duurzame en langdurige slakkenbescherming, raden wij u aan te kiezen voor een robuust metalen slakkenhek.
Als u daarentegen zo weinig mogelijk geld wilt uitgeven, kunnen goedkope plastic of PVC slakkenhekken de juiste keuze zijn, ondanks hun meestal beperkte levensduur. Als het u alleen om de bescherming van individuele planten gaat, zit u met slakkenringen weer goed.
Doe daarom even rustig aan om ons assortiment te bekijken en het voor u meest geschikte slakkenhek te selecteren. Zo voorkomt u een verkeerde aankoop, die u uiteindelijk alleen maar frustratie of misschien zelfs onnodige kosten oplevert.
Slakkenhekken goedkoop online kopen
Als u op zoek bent naar een slakkenhek van hoge kwaliteit om uw bedden te beschermen, dan zit u bij ons precies goed. Want in onze online shop vindt u passende oplossingen die kunnen overtuigen met robuuste en duurzame materialen.
Bestel uw slakkenhek gemakkelijk online en laat ons uw aankoop handig bij u thuis leveren. U profiteert niet alleen van lage prijzen, maar ook van korte levertijden.
Maar de beste manier om uzelf te overtuigen. Wij zijn er zeker van dat de kwaliteit van onze slakkenhekken niets te wensen overlaat en dat u volledig tevreden zult zijn met uw keuze.
Slakkenhek: natuurlijke en langdurige slakkenbescherming
Slakken kunnen in de zomer een echte plaag zijn . Zonder passende tegenmaatregelen, zoals slakkenhekken, zijn de vervelende plaaginsecten in staat hele bedden kaal te vreten en zo in een mum van tijd bloemen of zelfs pas geplante groenten te vernietigen.
Door een slakkenhek te plaatsen, kan dit echter effectief worden voorkomen en kunnen de bedden op betrouwbare wijze tegen een slakkenplaag worden beschermd. Tegelijkertijd heeft een dergelijke slakkenbescherming het voordeel dat er geen gevaarlijke chemicaliën aan te pas hoeven te komen en dat er dus geen risico's voor dieren of mensen aan verbonden zijn.
De voordelen van een slakkenhek op een rijtje
Het plaatsen van een slakkenomheining om slakken te weren heeft tal van voordelen waar u als amateurtuinier uw voordeel mee kunt doen. Als u de slakken in uw tuin doeltreffend wilt bestrijden, is het plaatsen van een slakkenafrastering dus de juiste oplossing.
De belangrijkste voordelen van een slakkenafscheiding zijn met name de volgende punten:
● Eenmaal geplaatst biedt een slakkenafscheiding een duurzame en effectieve bescherming tegen een overmatige slakkenplaag.
● In tegenstelling tot slakkenkorrels levert een slakkenafrastering geen gevaar op voor andere dieren of mensen.
● De omheining maakt het voedselaanbod voor het ongedierte schaars, zodat ze zich niet zo snel kunnen voortplanten.
● Dankzij een slakkenafrastering hoeven aanzienlijk minder slakken moeizaam met de hand uit de bedden verwijderd te worden.
● Een hoogwaardig metalen slakkenhek fungeert ook als praktische perkrand.
Slakken in eigen tuin
In de praktijk bestaat er niet zoiets als een volledig slakkenvrije tuin. In principe is dit geen slechte zaak. Slakken vormen immers een belangrijk onderdeel van de natuur en dienen als voedselbron voor onder meer vogels, egels en diverse insecten, en daarom moeten tuinbezitters er tot op zekere hoogte gewoon mee leven.
Als slakken echter in uw eigen tuin uit de hand lopen, kunnen ze zonder de juiste beschermende maatregelen, zoals slakkenafrasteringen, een ware plaag blijken te zijn. Vooral slakken verschijnen vaak in grote aantallen in donkere en natte omstandigheden en eten dan het liefst malse, verse planten zoals sla. Het is niet ongewoon dat het slijmerige ongedierte in één nacht de hele oogst van menig hobbytuinier vernietigt.
Een bijzondere lastpost: de Spaanse naaktslak
Een naaktslaksoort die in onze tuinen bijzonder lastig is, is de Spaanse naaktslak, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa. Hij komt ook in Duitsland voor sinds de jaren 1960 en is nu verantwoordelijk voor het overgrote deel van alle door naaktslakken veroorzaakte gewasschade.
Door zijn relatief hoge slijmproductie is hij oneetbaar voor veel potentiële predatoren en wordt hij dus door hen gemeden, wat de verspreiding ervan nog vergemakkelijkt. Afgezien daarvan verdringt de Spaanse naaktslak inheemse naaktsoorten, zodat het volkomen zinvol is iets aan deze plaag te doen.
Wie zijn gewassen of zijn met liefde ontworpen bloembedden wil beschermen, kan er dus niet omheen zich bezig te houden met slakkenverdediging, bijvoorbeeld door een slakkenafrastering of andere methoden toe te passen.
Hoe werkt een slakkenhek?
Slakken staan erom bekend dat ze zich zeer langzaam voortbewegen. Daartoe produceren zij een slijmlaag waarover zij over de grond kunnen kruipen. Ondanks hun trage snelheid zijn slakken uitstekende klimmers, die soms enkele meters hoog klimmen om schijnbaar moeiteloos een grote verscheidenheid van planten teisteren.
Een slakkenafrastering is een mechanische barrière ter verdediging van slakken. Het speciale ontwerp met naar buiten gebogen bovenranden zorgt ervoor dat slakken de slakkenafrastering niet kunnen overwinnen, ondanks de hanteerbare hoogte, omdat ze niet genoeg grip hebben.
Waarom onze slakkenhek een goede keuze is
Veel amateurtuiniers willen de snelste en meest ongecompliceerde methoden gebruiken bij het bestrijden van slakken. Naast slakkenvallen, die het ongedierte lokken met een geschikt lokaas, zijn slakkenkorrels daarom ook erg populair.
Beide methoden kunnen echter slechts in beperkte mate worden aanbevolen en zijn daarom geen echt alternatief voor de installatie van een slakkenomheining. De biervallen die vaak in tuinen worden geplaatst, trekken vrij betrouwbaar slakken aan. Maar het ongedierte verdrinkt er vaak in doodsangst in. Met deze omstandigheid moet in ieder geval rekening worden gehouden voordat men zich installeert.
In tegenstelling daarmee zijn slakkenkorrels vergiftigd aas. De ongedierteverdelger wordt in de tuin gestrooid, waar slakken hem vinden en opeten. Het eten van de slakkenkorrels wordt het ongedierte ook fataal. Het gebruik van slakkenkorrels brengt echter een cruciaal probleem met zich mee.
Omdat de chemische middelen tegen slakken, afhankelijk van de actieve bestanddelen die ze bevatten, ook een ernstig gevaar kunnen vormen voor onder meer wilde dieren, maar ook voor honden en katten of zelfs kleine kinderen. Over de toepassing van slakkenkorrels moet dus goed worden nagedacht. Een slakkenafrastering blijkt een veel veiliger alternatief te zijn.
Slakken vermenigvuldigen zich zeer snel
Naast ethische en veiligheidsaspecten moet ook rekening worden gehouden met het feit dat niet alle slakken zichtbaar zijn in de tuin en dat het ongedierte zich zeer snel kan vermenigvuldigen. Naaktslakken, zoals de Spaanse slak, kunnen tot 400 eieren per keer leggen, die zich vervolgens ontwikkelen tot nog meer naaktslakken.
Of zo'n groot aantal plagen daadwerkelijk effectief kan worden uitgeroeid met behulp van vallen of giftige preparaten, valt op zijn minst te betwijfelen. De eigen bedden beveiligen met een robuuste slakkenplaat, lijkt veel zinvoller.
Een slakkenhek hoeft immers maar één keer te worden opgezet om een permanente slakkenbescherming te garanderen. Zo kunnen hobbytuinders zich veel werk besparen op het gebied van slakkenbescherming en hun tijd voor andere zaken gebruiken.
Een slakkenhek als perkafscheiding
Slakkenhekken zijn verkrijgbaar in tal van verschillende soorten en zijn een uitstekend hulpmiddel bij de inrichting van de eigen tuin. Ze dienen met name om de bedden visueel af te scheiden van de rest van de tuin en helpen ook om de groei van plantenwortels te voorkomen.
Wie het designelement tegelijk wil gebruiken om slakken weg te houden van zijn bedden, zit met een slakkenhek precies goed. Want een slakkenhek is in principe ook een perkrand.
Het essentiële verschil is eigenlijk alleen dat het slakkenhek door een speciale constructiemethode ervoor zorgt dat slakken niet zomaar over de perkrand kunnen kruipen en de planten erachter kunnen bereiken.
Met een slakkenhek bereikt u twee doelen in het tuinontwerp. Enerzijds zorgt u voor een visuele afbakening en anderzijds beschermt u fruit, groenten en bloemen tegen een plaag met het vervelende ongedierte.
Slakhekken in verschillende uitvoeringen
Wie besluit tot een slakkenhek als slakkenbescherming, zal tijdens zijn zoektocht al snel ontdekken dat deze in heel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar zijn. Slakkenhekken verschillen zowel in hoe ze precies werken, als in het materiaal waarvan ze zijn gemaakt.
Metalen slakkenhekken
Een metalen slakkenhek is bijzonder stevig en duurzaam. Dit komt omdat het weerbestendige materiaal grotendeels ongevoelig is voor weersinvloeden en normaal bestand is tegen zelfs als u per ongeluk een keer op de beschermende bedrand stapt. Natuurlijk, deze kwaliteit heeft zijn prijs en een metalen slakkenhek is navenant duur in vergelijking met andere oplossingen voor slakkenverdediging.
Niettemin is een slakkenhek van metaal een uitstekende keuze. Wie zijn bedden blijvend wil beschermen tegen een aantasting door het vervelende ongedierte, zit met deze variant van een slakkenhek dus goed, ondanks iets hogere aanschafkosten.
Slakkenhekken van kunststof
Naast slakkenhekken van metaal zijn er ook modellen van kunststof verkrijgbaar. Dit zijn stevige kunststof modules die met elkaar verbonden zijn en ook het bed begrenzen. In vergelijking met de metalen variant bieden kunststof slakkenafschermingen meer keuze qua vormgeving.
Een kunststof slakkenhek is ook heel geschikt als robuuste en duurzame bedomranding. Het materiaal is ook grotendeels weerbestendig. Zonlicht, kou en warmte kunnen echter op lange termijn schade veroorzaken. Daarnaast is kunststof natuurlijk minder stabiel, waardoor het minder goed bestand is tegen misstappen in de tuin dan een slakkenhek van metaal.
Slakkenhekken van PVC
Naast stevig kunststof zijn er ook slakkenhekken verkrijgbaar in de vorm van dunne rollen PVC. Een dergelijke slakkenbescherming is bijzonder goedkoop. Bovendien kan noch koude noch hitte het PVC aantasten.
Slakkenhekken van PVC zijn echter niet al te robuust en hun hantering kan soms moeilijk zijn. Als u echter op zoek bent naar de goedkoopst mogelijke oplossing om uw planten te beschermen, kunt u deze variant van een slakkenhek nog nader bekijken.
Slakkenhekken met borstelharen
Een slakkenhek met borstelharen is een andere variant die u kunt kiezen voor uw tuin. Een dergelijk hek bestaat uit vele kleine borstels, waardoor de slakken niet zo gemakkelijk in de bedden kunnen komen.
Deze variant kenmerkt zich door zijn lage prijs en zijn onopvallende uiterlijk. Slakkenhekken met borstelharen bieden echter geen honderd procent bescherming tegen het vervelende ongedierte. Bovendien kunnen ze niet stevig in de grond worden verankerd, zodat de stabiliteit van een dergelijke constructie soms te wensen overlaat.
Draadomheiningen voor slakken
Bij dit ontwerp gaat het om slakkenomheiningen die bestaan uit een draadraster. Ze zijn ook vrij goedkoop, vallen niet meteen op dankzij hun onopvallende ontwerp en zouden slakken toch uit de buurt van bedden moeten houden.
Uit ervaring weten we echter dat dit niet altijd even betrouwbaar werkt. Wie belang hecht aan de meest effectieve slakkenbescherming, moet daarom eerder grijpen naar slakkenomheiningen van stevige elementen van kunststof of metaal.
Slakkenringen voor de bescherming van afzonderlijke planten
Wilt u niet het gehele perk, maar slechts afzonderlijke planten tegen slakken beschermen, dan is een zogenaamde slakkenring hiervoor de juiste keuze. Simpel gezegd is een slakkenring een emmer zonder bodem waarvan de bovenrand naar buiten is gebogen.
Slakkenringen, die zowel in plastic als in metaal verkrijgbaar zijn, worden eenvoudig over de plant geschoven die u wilt beschermen en in de grond gedrukt. Als u op zoek bent naar een snelle methode om slakken te weren en niet een groot aantal planten hoeft te beschermen, kunnen miniatuur slakkenringen een goedkope en gemakkelijk te gebruiken oplossing zijn.
Elektrische slakkenafsluitingen
Naast gewone metalen slakkenafsluitingen zijn er ook speciale elektrische modellen. Hiermee krijgen de slakken een lichte elektrische schok. Op die manier wordt niet alleen voorkomen dat het ongedierte in de bedden kruipt, maar wordt het ook meteen afgeschrikt.
Een elektrisch slakkenhek is meestal iets duurder in vergelijking met conventionele modellen. Bovendien vergt zo'n slakkenhek iets meer onderhoud, waar u in ieder geval rekening mee moet houden voordat u tot aanschaf overgaat.
Wat maakt een goed slakkenhek?
Gezien het grote aanbod van verschillende modellen is het niet altijd gemakkelijk een slakkenhek te vinden dat aan uw eigen verwachtingen voldoet en tegelijkertijd kan overtuigen op het gebied van kwaliteit.
In het algemeen is het raadzaam te vertrouwen op slakkenhekken die zijn vervaardigd van hoogwaardig, weerbestendig metaal. Vooral bij bijzonder goedkope slakkenhekken is dit helaas niet altijd het geval en is het slechts een kwestie van tijd voordat de met veel moeite aangebrachte slakkenbescherming begint te corroderen of anderszins schade begint op te lopen.
Dit betekent dat een vermeend koopje niet zelden bij nader inzien een slechte investering blijkt te zijn, die u uiteindelijk niet alleen meer geld kost, maar ook dubbel werk veroorzaakt door de noodzakelijke vervanging van het slakkenhek.
Door vanaf het begin te kiezen voor een robuust slakkenhek van hoogwaardige materialen, kunt u ervoor zorgen dat uw slakkenbescherming jarenlang betrouwbaar zijn werk doet en dat uw planten op de lange termijn optimaal beschermd zijn tegen aantasting door het ongedierte.
Het monteren van een slakkenhek
Het installeren van een slakkenhek is meestal niet al te ingewikkeld. Afhankelijk van het model kan de precieze procedure soms een beetje verschillen. Hoe dan ook, het belangrijkste is ervoor te zorgen dat uw slakkenhek stevig in de grond staat.
Bij het installeren van een metalen slakkenhek moet u er dus voor zorgen dat het ver genoeg in de grond staat. Prik daartoe met een spade een gleuf van ongeveer tien centimeter diep rond het bed, waarin u vervolgens de slakkenplaten kunt steken.
Vul zo nodig grond bij en druk de grond stevig aan op het slakkenhek. Zorg er daarbij voor dat uw structuur recht is en geen spleten vertoont. Bovendien is het belangrijk dat het slakkenhek niet in direct contact staat met planten, noch overhangende bladeren of scheuten heeft die door slakken als klimhulp kunnen worden gebruikt.
Hoe ver moet een slakkenhek uit de grond steken?
Om uw slakkenhek daadwerkelijk een onoverkomelijk obstakel voor slakken te laten zijn, is het noodzakelijk dat het van voldoende hoogte is. Zorg er daarom voor dat de slakkenplaat ruim 15 centimeter boven de grond uitsteekt. Anders kan het goed gebeuren dat het slakkenhek wordt overwonnen door het vervelende ongedierte en daardoor zijn functie als slakkenbescherming slechts gedeeltelijk kan vervullen.
Wanneer moet een slakkenhek worden geplaatst?
In principe is het aan u wanneer u uw slakkenhek precies wilt plaatsen. Voor het beste resultaat is het echter raadzaam om uw slakkenafrastering in de herfst of in het voorjaar te installeren, voordat u begint met het planten van uw bedden.
Waarom moet u uw bedden omspitten voor de beste bescherming tegen slakken?
Slakken leggen hun eitjes in de grond. Sommige slakkensoorten doen dit, waardoor het totaal kan oplopen tot 400 afzonderlijke slakkeneieren per afzetting. Door de grond in de late herfst en vroege lente om te spitten, leg je bestaande slakkeneieren bloot. Deze zullen worden uitgeschakeld door roofdieren, vorst en zon, zodat u het potentiële aantal plagen vanaf het begin laag houdt.
Alternatieven voor een slakkenafrastering
Natuurlijk is een slakkenafrastering niet de enige optie die u ter beschikking staat voor slakkenverdediging. Daarnaast zijn er verschillende andere methoden die u kunt gebruiken.
Het gebruik van slakkenkorrels voor dit doel raden wij echter af. Afhankelijk van de werkzame stof kunnen slakken die met slakkenkorrels zijn vergiftigd, snel een dodelijk gevaar worden voor roofdieren zoals egels en vogels. Dit geldt ook voor kinderen, die ook een levensbedreigende vergiftiging kunnen oplopen door slakkenkorrels.
Gebruik daarom, indien mogelijk, liever natuurlijke oplossingen om de slakkenplaag in uw tuin onder controle te krijgen. De volgende methoden kunnen bijvoorbeeld ook perfect worden gecombineerd met een slakkenafrastering om een bijzonder doeltreffende slakkenbescherming te garanderen.
De volgende opties zijn beschikbaar als alternatief voor, of aanvulling op uw slakkenval:
● Slakkenvallen plaatsen
● Slakken verzamelen met slakkentang
● Natuurlijke roofdieren in de tuin
Voeg slakkenafscherming toe met slakkenvallen
Slakkenvallen zijn voorzien van een lokaas waarvan de geur slakken aantrekt. Het aas kan bier zijn of zelfs wat slabladeren, bijvoorbeeld. Afhankelijk van het type slakkenval verdrinkt het ongedierte erin of kan het er niet meer uit en wordt het dan met de hand verwijderd.
Dit laatste is zeker de meer humane optie. U moet er echter rekening mee houden dat slakken verrassend lange afstanden kunnen afleggen, dus het loslaten van slakken in de onmiddellijke omgeving zal ze niet noodzakelijk voorgoed buiten de deur houden.
Als aanvulling op een slakkenafrastering kunnen slakkenvallen helpen om het aantal schadelijke insecten in uw tuin verder te verminderen en een eventuele slakkenplaag beter onder controle te houden. Hiervoor kunt u het beste meerdere slakkenvallen in verschillende hoeken van de tuin plaatsen.
Slakken verzamelen met een slakkentang
Slakkentangen zijn een handig hulpmiddel dat u kunt gebruiken om restjes slakken in uw perken met de hand te verzamelen. De speciale vorm maakt het heel gemakkelijk om slakken en zelfs slakkeneieren te grijpen zonder de slijmerige lichamen van het ongedierte te hoeven aanraken.
Afhankelijk van de grootte van uw tuin, zijn slakkentangen alleen waarschijnlijk niet genoeg voor een betrouwbare bescherming tegen slakken. Maar als milieuvriendelijke en goedkope aanvulling op een slakkenafrastering is het in ieder geval een goede keuze.
Natuurlijke vijanden van slakken in uw eigen tuin
Vanuit het oogpunt van de natuur bestaan er strikt genomen geen plagen. Slakken zijn dan ook een onmisbaar onderdeel van de natuurlijke kringloop. Zowel slakken als slakkeneieren dienen als voedsel voor tal van dieren.
Door in uw tuin te zorgen voor goede leefomstandigheden voor geschikte roofdieren zoals egels en vogels, kunt u dus helpen het aantal slakken op een volkomen natuurlijke manier te verminderen.
Waarschuw in dit verband echter dat deze vorm van slakkenverdediging in een door de mens aangelegde tuin slechts in beperkte mate werkt, omdat slakken er een bijzonder rijk voedselaanbod vinden en zich dienovereenkomstig sterk vermeerderen. Toch moet u de mogelijkheden van moeder natuur om slakken te verdelgen niet volledig negeren.
Slakkenbescherming voor verhoogde bedden
Het is waar dat verhoogde bedden minder vaak worden aangetast door slakken. Desondanks kunnen bekwame klimmers ook de rand van een verhoogd bed overwinnen en dan, in het ergste geval, grote schade toebrengen aan uw planten.
Om dit te voorkomen , is het belangrijk dat u de kwestie van slakkenbescherming in overweging neemt bij het plannen van uw verhoogd bed. Voor dit doel is bijvoorbeeld het plaatsen van een goedkoop slakkenhek in borstelvorm of een speciale slakkenrand een goed idee.
Daarnaast kan het helpen als het verhoogde bed naar boven toe steeds breder wordt. Zo maak je het ongedierte extra moeilijk om langs de zijkant omhoog te kruipen en bij je planten te komen. Het plaatsen van kopertape is daarentegen geen effectieve methode om slakken te beschermen in verhoogde bedden of elders in de tuin, ondanks aanbevelingen voor het tegendeel.
Welke slakkenafrastering is geschikt voor mijn bed?
In het algemeen is het onmogelijk om een algemene uitspraak te doen over welke slakkenafrastering de juiste keuze is voor u. Afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse en de individuele eisen, kunnen verschillende oplossingen zinvol zijn.
Als u hele bedden wilt voorzien van duurzame en langdurige slakkenbescherming, raden wij u aan te kiezen voor een robuust metalen slakkenhek.
Als u daarentegen zo weinig mogelijk geld wilt uitgeven, kunnen goedkope plastic of PVC slakkenhekken de juiste keuze zijn, ondanks hun meestal beperkte levensduur. Als het u alleen om de bescherming van individuele planten gaat, zit u met slakkenringen weer goed.
Doe daarom even rustig aan om ons assortiment te bekijken en het voor u meest geschikte slakkenhek te selecteren. Zo voorkomt u een verkeerde aankoop, die u uiteindelijk alleen maar frustratie of misschien zelfs onnodige kosten oplevert.
Slakkenhekken goedkoop online kopen
Als u op zoek bent naar een slakkenhek van hoge kwaliteit om uw bedden te beschermen, dan zit u bij ons precies goed. Want in onze online shop vindt u passende oplossingen die kunnen overtuigen met robuuste en duurzame materialen.
Bestel uw slakkenhek gemakkelijk online en laat ons uw aankoop handig bij u thuis leveren. U profiteert niet alleen van lage prijzen, maar ook van korte levertijden.
Maar de beste manier om uzelf te overtuigen. Wij zijn er zeker van dat de kwaliteit van onze slakkenhekken niets te wensen overlaat en dat u volledig tevreden zult zijn met uw keuze.